The Reserve Birmingham, Michigan

The Owner of the Big Rock Chop House, an upscale restaurant in Birmingham, Michigan acquired the land adjacent to his business with plan to build a Òworld classÓ banquet facility. In 2001 the Owner hired Roger Sherman Partners to design a concept for the building and approached the City with his plan. It took two years of site plan approval with the City to finally get the City to approve the project. During that time Maltese Construction LLC was brought in to develop a conceptual cost estimate for the project. Through the process D.J. Maltese was able to negotiate a construction management agreement with the Owner to build the project. With final City approval and working drawing complete the project started in December of 2003.

A ground breaking ceremony took place on November 10, 2003 and the project mobilization began with the demolition of an existing building on the site and preparation for the new building. The excavation and underground utility work began.

Construction continued with completion scheduled for completion in September of 2004. Then the Owner changed the scope of work and the partial basement that was in place was redesigned to about double the planned size. This change caused a delay in the project for redesign and additional approvals by the City. After a delay of about four months the project started up again. The project continued to evolve during the construction phase with numerous changes and added scope of work. In May of 2005 the project was substantially completed.

The project was very complex with a lot of custom materials and special electrical requirements. Meetings were held weekly with the trades, Owner and CM to monitor the cost, schedule and changes. Decisions were made on a regular basis as the Owner was available on the site daily. One of the biggest problems completing the project was getting the special “single source” stone for the exterior of the building. The supplier selected had more business then manpower to produce the product for all of his jobs and we incurred numerous delays in getting the material for our project.

The building exterior is structural steel, masonry with stone and brick veneer, copper roof and trim, aluminum clad wood windows, custom made mahogany entry doors, a very custom build canopy at the entry with a valet booth to match the building. The building interior includes custom made ceiling domes and large crown moldings, mahogany wood paneling with tile accents, custom made carpeting and draperies. Low voltage lighting, LED lighting, power operated drapes, state of the audio-video systems, two large plasma screen TV’s, marble and stone counters and flooring, and a camera surveillance security system.

Building features included a partial slab on grade and partial basement. This was done due to the maximum allowable floor area available due to parking restraints. The first floor includes a first class kitchen with an elevator to the basement where the walk-in coolers are located along with the pantry. Other features include a large outdoor heated brick paver patio that can be tented in with the custom tents made for this building. The building is fully sprinkled for fire protection and includes a fire alarm system.

The building layout includes a grand foyer entry, a pre-function area with fireplace and coat room and a folding wall to separate the room from the banquet room, three bathrooms (men’s, women’ and unisex), a large banquet room with a folding wall to split the room into two smaller banquet rooms, two full build-in bars a large kitchen, shipping and receiving area and elevator.